Thursday, March 27, 2014

Mimpi Ustaz Darul Manzil berkenaan MH370 ..


Mimpi hanyalah mainan tidur. Tapi entah laa kadang2 aku jugak pecaya bahawa sebarang petunjuk Allah Taala itu bole datang dari mimpi. Wallahualam ..

here's the story...


#ALFATIHAFORMH370 ... ;(


Annyeong yeorobeun ..
How u guys doin ..??
I bet most of you maseh rasa sedih dengan news tentang MH370 ne kan..
Ambik masa skejap, *you are allowed to stop my tracks ..
Sedekahkan Al Fatiha kepada saudara2 semuslim yg turut terbabit dengan kejadian yang
amat dahsyat ini .. Bismillah .....

Alright guys, lama aku tak update belog aku since kejadian hilang kapal ne berlaku. Wallahualam ..
Aku memang malas mok sentuh lappy sebab aku sebok ikuti news2 terkini dekat Astro Awani. Sejak hilang kapal sampai belum dtemui ne laa time tu jugak buat hati aku memang ndak tenang. Disebabkan aku dulu salu turun nek kapal, aku paham perasaan orang atas udara tu .. Bila nek kapal, rasa macam mok cepat2 jak turun darat .. Wallahulam, semua sudah dtentukan oleh Allah Taala. Kita hanya perlu Redha, Tawakal dan berserah semuanya kepadaNya..



Time news ne keluar .. aku tengah lepak ceta2 dengan staff2 aku.. then tetiba member wasap soh tengok berita Awani asap. Then ngam2 jugak remote tv depan mata, soh i change laa channel terus. Then suddenly i saw Dato' Najib there with his crew .. then i thought maybe there is something they need to say. So aku terus max the volume ... Live pulak tu. Dengar punya dengar .. he said flight MH370 is ended in the Southern Indian Ocean. Wahhh, my heart breaking into little pieces u know .. Ohhh Allah. Allah Taala lebih menyayangi mereka .. ;(

Itu baru aku .. apatah lagi their family .. Wallahualam
Tapi time tu aku belum kuat mok pecaya sebab bukti ndak nampak depan mata baa. Then berharap sangat diorang dapat bukti asap. Untuk sekarang ne dah banyak serpihan2 kapal yg diorang jumpa melalui satelit .. ada yg dah jumpa 200 lebih, ada yg jumpa 300 serpihan .. Wallahualam. Berkat doa2 orang muslim seluruh dunia. Masha Allah .. Terima Kasih ya Allah :)

I dunno macam mana kapal tu boleh jatuh dekat Lautan Hindi pulak, sedangkan ia bertentangan sekali dengan laluan pegi Beijing. Lagi2 Lautan Hindi tu terlalu la luas dan merupakan Lautan ke-3 terbesar di dunia and has depth 7km.
Wallahualam .. Allah lebih Mengetahui.. Semoga proses pencarian bejalan dengan lancar dan semoga mereka ditemui dengan segera. In shaa Allah .. Wallahualam ..

Al Fatiha ..

Saturday, March 8, 2014

#PRAYFORMH370


 Assalamualaikum ...
Annyeong yeorobeun ..
How u guys doin..???
Goooooddd...???
Sure most of you maseh rasa worry pasal Kapal Terbang yg hilang ne kan..
Same goes to me ..
Tetiba rasa sebak dan pilu pulak hati ne .. nervous pun ada gak..

Huhuhu -_-'
Banyak gilak spekulasi dalam social network. Tak tau mana satu mok pecaya .. Wallahualam.
Allah Taala lebih Mengetahui ..

Memang behajat mok pegi merantau jugak, tapi bila dengar berita macam ne .. tetiba mok tundah vacay.
Rasa trauma mok naik kapal. Dulu taim maseh study selalu jugak turun nek kapal ne dari KK pegi Kuching .. Kuching ke KK ..

Tiap kali naik jak Kapal mesti hati aku rasa gerun. Sebab aku telampau imagine benda macam2 yg bole merosakkan akal fikiran. Hahaha, apa tak nyaa salu tengok ceta extreme kan.. tengok ceta Final Destination lagi. Fuhhhh lagi betambah2 imagine aku .. Kalo dah mok belepas tu, macam2 surah aku baca. *Baca dalam hati. Baca surah 3 kul, baca ayat kursi, baca alfatiha .. gerun memang gerun bila dah time mok belepas tu kan dia kena laju, then kapal pon ada gegar skit. Tapi bila dah sampai atas awan baru laa perasaan gerun tu pudar skit2. Wallahualam .. Allah jak tau saat tu.




As u can see, Flight MH370 disappeared dalam suku perjalanan ke Beijing. Masha Allah .. Wallahualam
My prayers always with Muslim passenger in the flight .. sampai sekarang maseh belum dtemui and dalam proses pencarian. Wallahualam .. in shaa Allah ..

When i saw one of my followers dekat Twitter, he said:
Kapten berpengalaman, Rekod cemerlang, Kapal Terbang terbaik. Namun, perancangan Allah Taala mengatasi segala kehebatan manusia. #prayformh370
 and i realise .. setinggi2 mana pun kita, kena sentiasa merendahkan diri kepadaNya.
I really can't imagine the feelings of being a family member of the missing MH370. Pasti ada hikmah disetiap kejadian .. sedih pulak hati ne. In shaa Allah, mereka pasti dtemui .. Wallahualam ..
Banyakkan berdoa :)

Amin ..

Wednesday, March 5, 2014

Sarawak's Food :)



Assalamualaikum .. Annyeong yeorobeun :)
How u guys doin ....??
Goooooddddd....??????
Daebak!

Food!!!!
Alright, bila nak story pasal food aku telebih excited disitu yaaa .. Yeah Daebak!!
I love Food!! Sapa tak suka makan, angkat tangan!!! *hahahahahah tak lawak pon!
Oke, Kenapa mok ceta pasal makanan sarawak ..??? Motif ...????
Yerrrr, hye kitak! hahahaha .. mentang2 pandai kaka sawak tek nak .. so bejaku sawak dolok laa kita hooo .. yerrr *tampa palak duuuuusssshhhhh!

Nak dikongsikan disini, takpa aku mix bahasa aku k. Kamurang buat2 paham jak kalo ndak paham .. hahaha lol ..
Orait! Aku kan pena study dekat Kuching dulu .. Study d SATT College Kuching area satok. Sapa orang satok sitok, padah lok .. kelak kamek spend kitakorg. hahahah.... aieee kamek bulak jak baa. Sikda duit mok spend takorg ..  hahahaha lol
First time aku jejak kat kuching time tu bulan ogos. Ngam2 1.08.2009 . Hari besejarah ne.. hahaha ..
*Heran pulak apasal aku asyik gelak disitu yaaaa .. motif??? senang hati..??? yer, palat!

Ok bebalik pada entri ne, first time jejak kaki memang aku agak bgung sedikit sebab first time g kuching tu .. time tu aunty aku yg pick me up dekat airport, memandangkan dya memang keja d LHDN Kuching. So tggal dengan dya dalam beberapa hari baru aku masuk hostel. *orait stop story aku jejak kaki kat Kuching tu.

Here's the story ... *Pasal food yaaa .. jangan silaaaap xp


Nasi Ayam Penyet @ Satay Ceko
Dalam beberapa taun aku dok Kuching, banyak makanan aku travel. Tapi paling nyaman owang sawak madah nak ayam penyet laa. Sebab sidak yaa polah ayam penyet pun sambal bukan kedak indon bukan kedak sabahan tok. Sidak yaa polah sambal masak. P nang nyaman laa padah kamek. Aooookkk mena tok .. aieeee kaka indah kamek. Nasi ayam penyet paling nyaman kamek makan bedekat ngan kolej mekowang Kedey Makan Satay Ceko. Sapa owang satok sik tauk Satay Ceko sine kamek tampa2 palak nyaa kelak .. aokkk mena mek padah tok .. aieeee gaok ehhh hahahaha!! lol


 Tangga pon dah nyaman .. apatah lagi dah dmakan .. aieeee, nyaman dowh!!


Mee Kolok / Sapi @ Haji Salleh





Mee Kolok ato Mee Sapi adalah makanan yang paling aku minat taim breakfast. Sebab menu dya simple sahaja. Ne gambar sebelah tempat aku salu makan mee sapi. Sedap sitok kamek padah kitak kohhh .. Mee Kolok Haji Salleh. Restoran tok nang di area satok juak. Dekat ngan hostel mekorang .. :)





Even restoran nyaa kecik jak nak, p makanan nang tip top dowh .. Mee Sapi nyaman, Mee jawa nya pun nyaman.. Mun kdak kamek orang sabah, susa mok jumpa Mee jawa D KK kedak di Kuching nun tek ..
Mee Kolok juak susa mok jumpa .. mun kamek pande polah, dah lamak kamek open menu
Mee kolok sitok, aookk ehhh, bena laa .. sik salah mencuba nak .. embak makanan sidak ke sitok.
Kedak Nasi Ayam Penyet yaa juak, menu owang indonesia. P yala tek Malaysia dah embak menu yaa g sitok kakya pemes gik. Sebab menu ya simple baa.. 




Meehoon Tomyam @ Ejoy Restaurant


Restoran ne laa tempat aku ngan member salu lepak makan luncheon and dinnereon .. hahahahaa tempat salu lepak beceta jugak, tempat salu meeting kalo ada apa2 event mok polah. Restoran tok juak bedekat ngan hostel mekowang .. yerrr tebawa2 kaka sawak indah kamek tok waii .. aigooo..

Makanan nang nyaman .. lagi2 sidak pun Meehoon Tomyam Soup. Nyaman palak mun makan .. Aku kalo salu order ne mesti minta extra cili potong .. or we called here lada padi potong. Yerrrr ngek!
Hahahaha, macam sak urang ndak paham kan .. bisa dong! Daebak!

Aku juga salu order Asam fish and Kangkung belacan kat sini. Sedap baa .. dah yaa nya pun french fries pon nyaman .. semua mua laa nyaman .. hahahah. Salunya member mekowang jak laa yang salu memenuhkan tempat tok. Aook, rami mekowang  .. mun dah kaka sama dirik, sik ingat tempat gik mekowang tek. hahaha!


Laksa Sarawak & Mee Jawa @ Makcik LuKaGua

Lu Ka Gua bedepan dengan kolej aku jak. memang pot rest2, ceta2, lepak minum laa .. Habis kelas jak memang akan lepak minum sana. Owner kedai kopi ne Chinese, tapi dya open stall outside untuk muslim bejual, teserah mok jual mee kolok kaa, laksa sarawak kaa, nasi ayam penyet kaa. Makanan paling tip top is Makcik punya Mee jawa kat sini. Nang nyaman .. aieee semua nyaman ehhh, nyaman daa jak. Hahahahaha! Sebab aku ngan member always bekpes here before masok kelas .. Mee kolok, laksa and mee jawa memang dah ada awal2 pagi .. best bila buka selera makan mee jawa. Aieeee, kering tekak pulaaak neee.. rindu mok makan mee jawa macik .. in shaa Allah datang sana nanti .. Hwaiting!! *Sorry tak da gamba nak share .. in shaa Allah pegi sana nanti aku share k. :)


Fish Meehoon Soup & Kwey Teow Kerang @ John's place





Sapa owang Kuching sik kenal tempat makan tok..??? Padah lok, Kang ku lempang palak nyaa ..
Hahahahhaha, tok laa kedey makan pemes area kuching tek. Makanan nang nyaman juak ehh. Menu paling pemes sitok Kwey Teow Goreng Kerang & Fish Meehoon Soup.









Bukan yaa jak .. banyak gik mkanan sedap sitok, p dua yaa nang demand yg paling tinggi laa owang madah nak. Sidak juak ada John's Place Special fried rice, Baked chicken chop rice and blaaa blaaa blaaa ~~~ sik ingat dah menu sidak tek. Mala order dua tok jak, p kwey teow kerang yaa kamek sik lalek gilak baa .. kamek salu order nok fried rice special and fish soup yaa jak .. Nyaman palak dowh! :))




Ais Kacang, Mee Belacan & Char Kwey Teow @ Swee Kang






Swee Kang!!! aduhhh karing takak mok minum saaajukk saajuuk neeee T_T .. salu order jagung dengan milo tabo atas ais jagung yaaa.. nyaman dowh!!! Tok laa kedey ais kacang paling pemes .. nyaa bukak jak nak, sik pena sikda orang .. fuuuuuuullll jak every time. Kadang2 bila dah smpai, u have to wait others finish kan baru u dapat tempat duduk. Always full. Dya bukan buka untuk ais kacang jak, ada jugak stall kat luar jual mee belacan, rojak buah, laksa sarawak and char kwey teow.










Mee Belacan

Char Kwey Teow

Rojak Buah

 

Laksa Sarawak


Spagetti Goreng @ Jantayu Blackpepper House


Taim maseh dalam awal2 semester .. aku ngan member2 salu lepak malam dekat kedai makan ne. Kedai makan ne ala2 Sugarbun laa. Satu makanan feveret aku kat sini is Spagetti Goreng. Aku salu minta diorang make it more spicy sebab aku suka makan spicy food. Dulu almost all their satff lembut2 .. pastu ada sorang muka comel sangat memang aku rapat nama dya Mu'min. Last aku jumpa dia taim dya part taim menari kebudayaan dekat Pullman Hotel sebab ada event apa entah lupaa dah taim tu jugak aku tgah part time banquet dekat sana. Lepas kejadian entah kenapa entah diorang semua berenti .. mungkin gaji xenough kot..
aa aahhh

Orait bebalik pada makanan diorang, Kitaorang salu order french fries sebab mok makan yg ringan2 jak smbil beceta2. French fries sini memang sedap .. RM 2.30 untuk satu set... Tapi taim abang2 hensem dah tak keja sini, so makin kurang laa kami makan sini. Lagipun ngam2 juga hostel kamiorang bepindah tak jauh dari kolej lama. As u can see kat atas adalah menu yg ada kat sana. Tapi taim2 last semester mekowang dah jarang gi sia tek .. ntah laa sejak rega nyaa dah up nak, kamiorang pon carik port len mok lepak ceta2.


Steamboat Pemes @ D11 (D-Eleven)


Sory gambar tak berapa jelas .. Tapi takpa , Ne laa tempat aku ngan member2 and lecture buat gathering . Tempat ne laa pemes d Kuching, sebab makanan dia almost complete laa. Even nampak macam cikai2 jak, tapi dalam dya besar skit .. then dia cuma open for steambot jak. Makanan mentah untuk d panggang kebanyakan nyaa sudah d marinated. Ada kambing, Seafood, Ayam .. and frozen food macam fishball, sosej and etc ...




Kat sini, untuk satu kepala dia cas RM20.00, tapi minuman tak cas skali tau.. minuman len harga. Tapi berbaloi laa jugak sebab paling best ada desert yukk! Hahahahaha, ada ice cream and ice cream diorang unlimited .. habis jak tambah, habis jak tambah. Then paling best banyak flavour yang ada. Tapi ikut musim laa, kadang2 ndak jugak dia kasi kluar smua falvour .. 2 3 jenis jak. Hhahahahaha, bajet nooooonngg. Tapi nyaman nang nyaman. Daebak!


Makan Seafoood @ Top Spot


Top Spot sini macam Gayang Seafood laa lebi kurang .. Tapi dya banyak stall tau. Bukan satu jak ..
Tepulang korang mok pili stall mana satu .. Tempat ne memang besar. Aku tak nak banyak leter pasal ne sebab aku pena makan skali jak kat sini. Tu pun dengan member, skali abis mkan smua total RM50. Hahahahahaahahahhahah .. puti mata kejap, apalagi.. patak2 laa rayaaaaaannnggggg XD . Tempat ne bukan tumpuan local people jak tau, smpai visitors pon suka makan kat sini .. hahaha rambang mata leteww nampak udang ikan idup2 ..






Orait!!
That's all yeorobeun!
Penat jari jemari menaip .. in shaa Allah ada masa jumpa nex entri lagi. Untuk entri ne, smpai ne jak la k. Panjang lebar dah aku ceta .. kalo sambung lagi nanti penat korang baca blaaa blaaa blaaaa aku kan. lol!
Orait!!!
Annyeonghigaseyo yeorobeun ~~~ 
Aja aja fighting!!!!!! ^^

Sunday, March 2, 2014

Gadget Wishlist!


Annyeong yeorobeun ..

Hi people :)

How u guys doin..????
Goooooooodddd..??????
Daebak!

Ok guys, guess what??
BR1M aku dah kluar ..
hahahaha, tapi aku bilang aritu kluar baucer kan ..
Tapi actually ne bukan pakai baucer, tapi masuk akaun aku.
Ishhh isshh isshhh, kata aritu tak masuk akaun sebab tak bagi number akaun kan.
Aku lupaaa daaaaaaaaaaa... Taim register dulu aku ada simpan number akaun CIMB Bank aku, baru ingat. Hahahahahah .. *ish ne tak penting actually.

Orait! Nak beli apa arhh..?????
Rasa2 .. ermmmm
Banyak actually wishlist aku untuk bualn februari lepas ..
Mok beli Laptop laa, Beli Iphone 5s laa .. Beli phone samsung yg besa2 laa .. Ipod laaa. Macam2 yukkk, stress mak wishlist t'over2 ne ..


Iphone 5s
Tapi antara wishlist2 yg kat atas tu paling aku nak asap is IPhone 5s. Yeah!!! Lama dah aku nak actually, tapi belum bkemampuan, masi tgah loading keinginan tu. Tapi nampaknyaa keinginan macam mok terserlah suda so decide to buy this one first! Daebak! Bukan apa .. kesian phone aku sekarang ne, macam2 function dya kena guna. Dya la tempat men game, tempat social network, tempat b'urusan dgan customer & supplier, tempat dengar lagu dan tempat donlod2 segala2 yg aku suka. isshhh issshhhhh kesian!

Laptop
Laptop ..?????? *Takkan tak pena ada laptop kan..??
Hahahahahha, aku memang ada laptop, tapi dah hangkang nooonnggg ... Ngam2 aku habis study suda, taim tu laa motherboard dya buat hal. Pegi repair, charge MYR600, then rosak lagi bapa pegi lgi repair .. charge lgi MYR600. Aku dah pena cakap kalo sekali motherboard dya rosak, dya xkan pena baek punya, better beli baru .. nahh degil jugak mok repair .. aku malas mok cakap panjang lebar lagi.

Then now, dah hangkang dah. Lagi paling manang bila aku beli internal hardisk yg baru ganti yg lama 500gb yukk. Banyak do! Tapi laptop dah hangkang. Ne la stu sebab kenapa aku mok beli latop, nanti dah bli baru internal hardisk tu aku tukar pakai yg 500gb punya. Banyak barang aku dalam, movie ada, lagu2, music video, gambar2 .. harap2 tak hangus semua stuff2 aku .. amin :)



Samsung Phone
Jenis macam mana ..??? Model ..???? Besa2 ..??? Maksud..???
Arrrhhhhh .. ne maksud ku phone samsung yg besa2 jak untuk kol2 supplier kaa apa ..
Aku nampak ne pun taim jalan2 kat 1borneo ari tu .. Hahahahaha, nampak comel, pastu putih pulak tu.
Besa guna untuk kol jak. So tak laa teganggu phone len. kannnnnnnnn Daebak!


Ipod Nano & Ipod Touch






Sapa tak minat music .. *angkat tangan!
Cehh cehh cehhh cehhh .... hahahah! Sapa laa tak minat muzik. Aku ari2 dengar lagu .. lagi2 lagu GDragon Oppa .. yerrrrr *tampa palak ..
Hahahahah, sebab utama mok jaga phone laa .. kalo mok dengar lagu kaa donlod music video kaa men game kaa bole guna ipod Touch. Fikir jugak mok beli Ipod Nano tapi alang2 baa rayang kaann.. naahhh, matai karaja!
Hahahahahhaha and yeah!! in shaa Allah .. :)



MacBook Air

Last wishlist!
Kalo ne tak dapat .. laptop besa pun dah ok. Daebak!! Hwaiting!!! ^^