Wednesday, July 16, 2014

I SEE HUMAN BUT NO HUMANITY

Assalamualaikum w.b.t
Yeorobeun .. Annyeong :)

Speechless ..
That's all i can say pasal isu hangat yg berlaku yesterday. Dah tu, sampai trending 1 Malaysia .. Hmmm, mok cakap macam ndak lagi .. tapi dah betul2 memalukan Malaysia bila trending d twitter pasal benda ne. Aku bukannya jenis mok ambik tau sangat pasal benda ne, tapi bila tengok d twitter smpai trending sakan, aku pun sakai laa mok tau actually what is goin' on kan. Ngongok sangat bila dapat tau pasal benda yg remeh pun kena 1 dunia perlu tau. Ndak malu kaa dorang tu, especially that hijab girl.

I'm not saying that all muslim hijab's girl memalukan. I mean perangai prempuan tu. At first bila aku tengok jak short video kena upload d youtube tu klik sini kalo mau tinguk memang panas jugak ati aku, macam mok tibai2 jak tu pompuan. Muslim girl yg berhijab, automatik orang akan bilang dya ada akhlak yang baik. But then after yesterday punya kejadian berlaku, for sure non muslim akan pandang serong dengan girl2 yang pakai hijab. See, all bloggers buat entri pasal ne pun tajuk mesti bekaitan dengan pompuan tu. Non of them yang mok bangkitkan the Chinese old man yang at the same time bersalah sebab melanggar keta Peugeot ompuan tu.

Tindakan pompuan tu or people said her name is KIKI something, menutup terus kesalahan uncle tu sebab depan2 orang ramai dya dah aibkan diri dya serta menjatuhkan maruah wanita muslim yang berhijab dengan akhlak yang agak kurang nyaman orang sawak madah tek mok dipandang.

Why she have to be so rude ..??? Where is her humanity ..??? Does she know how to respect people ..?? Does she know what PATIENCE word means ..??
Yet again, this is a holy month of ramadhan guys .. don't she noticed that ..?? Most of people dekat twitter menyalahkan ibu bapa dya. I don't think they were right at this. Jangan pernah babitkan her parents disebabkan dya yg bermasalah. Let see, our parents sudah berusaha payah mengajar kita untuk hormat other people .. tapi itu dari kita sendiri. Kita yang menentukan tindakan kita. So bila dah terjadi hal sebegini, ndak bule jugak disalahkan parents tu.

Ohh come on Malaysia, bila dah perkara begini terjadi .. ambik la iktibar supaya sentiasa hormat orang lain tak kira laa dya salah ka apa. Banyak iktibar jugak benda ne terjadi, untuk kesedaran rakyat malaysia yang hanya tau mengampu jak, padahal diri sendiri pun begitu jugak ndak reti hormat orang tua kan.

#Mustahil! Tiada yang mustahil disisi Allah Taala ..

Yeorobeun .. Selamat menjalani Ibadah Puasa :) Annyeong ~~~

Monday, July 7, 2014

Kerana Terseliuh, Aku Relakan ..

Assalamualaikum w.b.t ..
Yeorobeun, Annyeong :)
Salam Ramadhan ... :)

How you guys doing ..??
Gooooddd ...??? Daebak! b^^d

Title tu baaa, hahahahaha! Aku menaip pun katawa2 joe. Macam tajuk derama tibi 3 tu jak. Hahahahaah! ngongok! XD. Actually yang terseliuh tu tulang belakang dekat pinggang aku ne. Sudah 2 ari aku tahan rasa sakit ne.


Kejadian berlaku 2 ari lepas .. tapi sakit2 tulang dya ne ada laa dalam seminggu gitu sebelum ne kejadian parah berlaku. Tapi sakit2 besa jak, sekejap rasa sakit, sekejap ok .. But then, bila tiba masa aku mok mandi tu *bebalik pada 2 ari lepas, sebelum mok mandi memang rasa suda over sakit dya dekat pinggang ne, tapi still tahan .. smpai laa suda masuk kamar mandi mok tunduk ambik barang ka apa *lupa suda, trus teseliuh gilak!
Nada jugak bunyi preekkk tuu tapi nyilu didalam dya. Masha Allah, Allah jak tau rasa sakit dya macam mana ari tu .. cepat2 jak mandi trus kasi rest tu badan. Sakit kiooo.

Sampai laa bila mok masuk tido pun susa mok melimpang .. tepaksa palan jak. Duduk pun, rasa sakit. Entah pasal apa hooo .. Terus bila mok tido, bnyak gila dipikir. I thought kan aku kena tu penyakit Buah Pinggang, sampai laa tegerak hati mok gugel penyakit tu, tengok dya punya tanda2 .. nasip jugak bukan. Hahahaha, Masha Allah, semoga djauhkan .. Sampai sekarang maseh lagi sakit ne. Sebelum tido mesti urut dulu guna Mustajab Yusmira tu. But then, results still the same .. sakit jugak. Mungkin aku yg ndak pandai mengurut kali. Hahaha

Anyway, i was thinking just now .. since start Ramadhan ne, aku memang dah kurang minum plain water. Berbuka jak mesti minum manis dan sejuk2. Kesihatan suda kurang terjaga disebabkan pemakanan yang tidak seimbang. Masha Allah, apa mok jadi oo begini ne. Kena tanamkan sifat kurangkan minum manis ne .. bila suda biasa begini, nah sampai bila2 pun ndak pandai beranti kan nang. Maybe gara2 pemakanan jugak kali datang tu sakit2 dekat pinggang. Kena banyak minum plain water!

Mok cakap selesa, memang tidak. Aku just anggap ne semua ujian dari Allah Taala untuk buat aku lebih tabah dan sabar dengan apa bala yg menimpa diri aku ne. Mok mencangkung susah .. mok duduk, kena gerak slow habis .. kalo jalan, bole laa cuma ada rabak skit sebab nampak pengka2. Hehehehe :)
" Allah Taala tidak akan membebankan manusia melainkan dengan kesanggupannya.. "
 Aku ingat kata2 hikmah itu. Semua kejadian pasti ada hikmahnya. Wallahualam ... Ohhh yaa yeorobeun, last night kan I was google some page bekenaan kidney disease ne, so I wanna share for you guys some of their early symptoms memandangkan benda ne bahaya kalo kamurang ndak ambil tahu pasal benda ne. Jangan jak suda terhantuk, baru mok mengada ngada *urang bilang, tampa palak trusss

- Ketidakselesaan atau rasa terbakar ketika membuang air kecil.
- Darah keluar bersama-sama air kencing.
- Perubahan pada kekerapan membuang air kecil.
- Sakit belakang.
- Kerap buang air kecil, terutama pada tengah malam.
- Bengkak pada pergelangan kaki.
- Sembap pada keliling mata yang berlarutan, terutama pada sebelah pagi.

If you guys rasa macam  "siapa makan cili, dya terasa pedas" tu kan, bah capat2 laaa pi buat medical checkup. Scan trus tu buah pinggang, kot2 teruk suda kaa ato maseh bole drawat. in shaa Allah .. everything is going to be alright.

Yeorobeun, Aja aja Hwaiting!!! Y^^Y




Lots of Love :)

Friday, July 4, 2014

New Header! and Blog 2nd Anniversary!!

Assalamualikum w.b.t ..
Yeorobeun, Annyeong ......

Salam Ramadhan :)

Guys! Finally aku tukar HEADER lagiiiii!!, cantik taaaaaaaak *buat muka menyampah! hahahaha lol! Aku busan nengok old header tu, so i decided untuk change new header kasi nampak simple touch skit. *yerrrr tampa palak


and yaaahhh!!! Hepy 2nd Anniversary to my Blog!!!!!!
Actually anniversary jatuh pada tanggal 03 Julai 2014 .. But then, since aku jatuh sakit kemarin, so aku lemah gila mok sentuh apa2 berkaitan dengan social network. So decided untuk buat entri hari ne.
Blog established pada 03 julai 2012, tapi sebelum2 ne pena buat blog juga .. start pada tahun 2010. Tapi memandangkan aku ne bukan la jenis yang into gilak dengan blog ne dlu2 kan, so kejap on kejap ndak .. ada masa lapang delete blog, buat baru .. smpai laa aku dah mok graduate, baru lah tegerak ati mok established blog for once again .. ndak dtukar2, dan ndak d delete sejak semenjak itu. *ehh ehh apa aku cakap ne

LOL

Assalamualaikum w.b.t ...
Yeorobeun .. Annyeong ~~

Alhamdulillah .. hari ni dah masuk Ramadhan ke-6.
Macam mana ibadah puasa kamurang ..???
Alhamdulillah kalo semua nya baik2 ..

Alright yeorobeun, kejap lagi mok bebuka .. bagi zone Kota Kinabalu ok. Bukan KL .. hehehe sebab KL lambat sejam noonngg.. hehehe


Last night, aku ada tengok satu movie ne. Ne movie tahun 2012 laa tak silap. Pelakon Miley Cyrus .. kalo ada yg tengok semalam mesti tau tajuk movie yang aku maksudkan ne kan ...
Yeah! Tajuk movie dya LOL, *as u can see
Bagi aku ceta tu memang best gilak. Sebab eaa bekisah tentang teenage. *you know what i mean
Most of it is about love. Yup! kalo pasal love aku memang excited skit. Tapi kena tengok jalan ceta jugak, kalo besa2 jak .. ermmm, malas la mok layan. Tapi ceta ne aku memang tak pena tengok. Even tahun 2012 dya out. *ishh isshh ishh, kesian -_-'

Ceta ne best sangat2 .. lagi2 pelakon laki dya, fuhhhh punya main kiuuuuttttt! Sekali the end jak ceta terus aku google profile lelaki tu, he's name Douglas Booth. Dya nyanyi lagu  Heart On Fire yg jadi tema dalam ceta tu. Ehemm ehemmmm, terus aku perasan jap macam aku pulak yg belakon dalam ceta tu. Aikkk
*yerrrr tampa palak dusssssshhhh!

Ehhh, kenapa tengok? sebab Miley ..???
Ndak la baa, at first aku layan jak sebab macam best intro dya. Then tengok punya tengok, wahhhh ..daebak! Actually aku malas mok describe panjang2 pasal ceta tu. Cukup aku bagitau tajuk nahh, pandai2 laa kamurang gugel k. hehehehehe :)

Bah, mok bebuka dulu ..
yeorobeun .. annyeong :)