Thursday, August 28, 2014

I'm depressed!


There's a lot of things going on nowadays. Cuma aku seja ndak mau membangkitkan sangat sebab mana yg bole settle, in sha Allah dengan keupayaan aku settle. Tapi sejak 2 menjak ne, tiap ada masala sikit aku dah start sakit kepala sampai pening sampai rasa lemas and need a rest for a while. Yupp, masala pasal keja.

Memang laa, mana laa keja yg teda masala kan. Cabaran untuk aku in charge sebuah restoran ne memang bole melunturkan tahap kesabaran aku. Berdepan dengan karenah pekerja dan segala2 benda yg hidup ne memang sukar dan payah hendaknya. Wallahualam .. jika ini suda ketentuan aku terima dengan redha dan ikhlas. Tiada yg lebi baik sebaik-baik rancangan Allah Taala...

In sha Allah .. Everything will be alright. Wallahualam .. 

Monday, August 25, 2014

I'm Officially 23! HBD To Me :)


Assalamualaikum w.b.t
Yeoreobeun, Annyeoonngggg ~~~


Yeahhh! I'm turn 23 Today!
Alhamdulillah, syukran Ya Allah. Thank God .. :). Actually ndak laa mok cakap banyak sebab dah bepulun2 kata2 aku post d laman sosial for today. Hehehehe, dari semalam2 lagi excited sebenarnya .. tak tau laa sebab apa.

At first when I woke up pagi tadi, rasa comfortable pulak *yerr selama ne ndak kompotebel kaa??? dusshhh>>> . Ok then, bangun jak terus2 cek phone, not as usual sebb kali ne noti agak padat dengan wishes from relatives and friends. Thanx guys! You're Daebak! b^^d

Buka punya buka, cek punya cek , not as usual sebab Gd oppa suddenly came up dekat noti epbi aku. Yaiyyy!!! Macam mok lumpat pun adaaa .. hahahahah, malas mok ceta pnjg, hal kecik jak pun actually nya. :)


Sunday, August 24, 2014

Aku Muka Baru

Assalamualaikum w.b.t
Yeorobeun, Annyeooonngg ~~~ ^_^

                                              BEFORE                                            AFTER

Transformation! Yeah! 
Actually, dah lama rasanya mok bagi view baru. Tapi memandangkan ramai ndak setuju. So aku postpone hajat. But then, since tomoro is my B-Day, so I decided untuk buat muka baru jugak. Ndak kisah laa ada negative words blakang2 tu .. ndak paya la d ambik kisah sangat. Hahahahaha, yang penting aku memang betul2 mok cut it off. So here they are! dah jadi cold city girl. hahahaha *tripsandaraparkletew

Alhamdulillah .. Another few hours lagi dah masuk 23 years old. Ndak rasa sangat tu umur meningkat sebab hati masi rasa muda gitewww .. *dusshhh palak

Gotta back for you guys later .. kbai :)

Lots of Love ^_^

Friday, August 22, 2014

The Moment of Silence - MH17 140822











The saddest moment I've ever seen. Wordless for today.
#PRAYFORMH17
#PRAYFORMH370
Alfatiha ..

Saturday, August 16, 2014

Tips Menjaga Buah Pinggang

Assalamualaikum w.b.t
Yeorobeun, Annyeong ~~ :)


Dalam tengah scroll post2 some people dekat pesbuk, aku tesentap sejap dengan satu post pasal buah pinggang. Since aku pena buat entri pasal ne baru2 ne jugak, so aku decided untuk share dengan kamurang tips untuk menjaga buah pinggang ne. Bahaya sangat kalo kamurang ndak ambik perhatian pasal benda ne.

** Minuman yang diambil hendaklah MELEBIHI dua liter sehari terutama orang yang bekerja kuat serta berpeluh dan cuba ELAKKAN dari memakan kacang tanah, kacang putih dan segala kacang bergaram ,buah-buahan jeruk kering seperti asam boi dan buah kana.  

** Memakan mi segera seperti mi maggi dan makanan rapu seperti twisties, chikadess, serta mi kuning dan roti canai memudahkan penyakit buah pinggang menyerang (Gantikan mi kuning dengan spageti dan roti canai dengan capati dan tosei)

** Minuman seperti nescafe, air sunquick, oren squash dan segala minuman berperisa juga perlu dielakkan kerana kandungan utama minuman ini mempunyai bahan kimia pewarna dan perisa, meminum teh kedai juga wajar dielakkan kerana teh kedai adalah teh ‘recycle’ yang semata-mata dibuat dari bahan kimia pewarna dan perisa.

** Pengambilan Coklat perlu dielakan dan meminimunkan pengambilan air milo dan gantikannya dengan horlick , dilarang sama sekali pengambilan minuman bergas kerana merosakkan buah pinggang.

** Kurangkan pengambilan ayam daging kerana mengandungi beta agonist dan pelbagai hormon penggemuk. Ayam ini dibesarkan diladang selama 31 hari sahaja akibat diberikan ubat-ubatan. Cuba gantikan dengan ayam kampung atau ayam dijual dipasar yang kulitnya berwarna kuning. Ayam ini tidak mengandungi ubat-ubatan terlarang.



Mencegah lebih baik daripada merawat. :)

Friday, August 15, 2014

G-DRAGON 0810 MNET KCON 2014

Annyeong ~~~~~

MNet KCon 2014 which was held in Los Angeles this past weekend, may have been the biggest K-pop event of the year thus far. GD oppa was the one of them yg perform dekat sana. But I still haven't got time to watch full concert, as usual kalo ada oppa kena tengok part dya dulu sebab part dya jak penting. Hahahahahaha!!

Baru kemarin diorang post part GD oppa dekat laman sosial dya. As I know, they said he perform at the last of the program. I knew it! YG artist mesti akan perform at the last of any concert. Because of what ..??????? Because they was really great! dan sangat awesome untuk perform sebagai penutup concert tersebut. Their song, the way their entertain their fans all over the world and of course of their charismatic bila diorang menyanyi.

Ok! Stop carut mencarut ini .. lets watch GD's performance !!! a goo ~~ gooo ~~~ gooooo!!~~
*you're allowed to PAUSE my track list bottom of the sidebar :)






He's awesome kan!!!
I told you baaa .. enjoy jak bila nyanyi.
He's doing his job to entertain his VIP.
and .. he's done with a great closing.
I Love Him More!!!!!!!

Good Job oppa!
That was great performance. :)


p/s: Here his Twitter & Instagram :) Let's Follow him yeorobeun ..

Thursday, August 14, 2014

Love experience



Since when I decided to share my love experience here .. ????? ermmm *whatever. Cause jari jemari ne non stop typing whatever words came out.. *ples bek katenyerr. So aja!

My experience being in love dulu pun memang bole dikatakan agak kebudak2'kan laa.*youknowwhatimean.
Yes, to be honest memang aku rasa macam tu *selepasakubreakuplaabarurealize, but then after aku dah let go all of things yg buat aku merana, then I realize I should be happy baa like other people.

Why relationship is so difficult to handle..? Why?

Actually ndak begitu difficult as they thought if they found the real one. I mean they found their matching partner. Taun pertama memang masih loving sakan laa orang kata. Taun kedua agak standard jak .. *boring. Taun ketiga which is the last year of the relationship goin' is where we started to bepaling muka. Asyik gadu ndak tentu pasal. This is normal they said. But not me. Sebab aku yg alami. This is what we called percintaan yg terhegeh2. Hahahahah!

Yes! aku mengaku memang cukup tehegeh2 dulu. Bila plesbek balik, fuhhh macam menyesal pulak. Bila dah meningkat dewasa ne, Alhamdulillah dah redha dengan ketentuan Allah Taala. Ada some words yg aku jumpa mengatakan, ' Di pengakhiran kita mengenali seseorang itu samada dya membawa kebaikan ataupun memberi pengajaran kepada kita ' .

Keterlalulan dalam mengikut perasaan.. Why ??

Benda ne terjadi kalo kita overreact, I mean sebela pihak terlalu sayang gilak dengan si 'dia' itu. Nahhhh, that's happening to me. Setahun dua memang biasa laa. Bila dah masuk musim pergaduhan dan tercetusnya perkataan mok pisah bagai, disitu laa munculnya 'sayang yang keterlaluan' . Hahahahahah! Bila ingat balik memang lucu laaa. Macam budak2, lepas dah cakap pisah pastu return balik, pastu benda ne keeps repeated sampai kalo orang lain mungkin dah muak kottt. Agak2 laaa, budak2 woiii xp

Jealousy or obsess..??

Yahh, Bila sebela pihak itu agak pemes dikalangan kawan2 nya, makanya terlahir laa gangguan2 yang tidak bermoral seperti cemburu yg melampau2 sampaikan kita tidak sedar bahawa kita mengongkong si 'dia' dalam erti kata lain obses terhadap dya sampai no one can ever take him from us, its just like that . I even ask my friend about this matter *beforewebrokeup and she say it's normal for being jealous. But then, bila aku pike2 sekarang ne .. memang agak melampau jugak aku. Dah nama sayang, of course laa we find way to protect our partner kan takut2 ada someone mok take over my place kaa apa. See, that was ridiculous thing I've ever made. This is causing of giving too much expectation on someone we care the most and we think we trust on. Yahhh, I had regret on it cause I don't think forward that time. *budak2lakatakan

Spending too much time with partner.

Since we study in the same college and same batch but different program, we always spending time together. Sometimes I consider him as a friend and sometimes a lover. I don't know why I felt like that. I'm not the one yang always causing a trouble for people, but when it comes to care too much sometimes obsessive make us act without thinking the bad effect that could lead us too. Those part which is boring pulak bagi aku *kaloaku pikir2sekaranglaaa , macam bekepit jak. teda ceta pun bekepit. Boring siot..

Ada some part yg ok and not ok bagi aku. Nama jugak Love Experience kan .. so somehow still ada bad and wonderful memories. Alhamdulillah, meningkat dewasa ne minda pun terbuka luas untuk sentiasa pikir positif. Cuba untuk panjangkan pemikiran dan tidak membuat keputusan dengan melulu lulunyaa. Hahahahaah!! xp otherwise I will keep repeating the same mistake again. Mudah untuk jatuh hati, tapi tidak mudah untuk menerima dengan sewenang wenangnya. This is what I call berhati2 bila memilih.

Memilih ..???

Entahlaa .. Mok cakap aku memilih ndak jugak. Bilang ndak memilih, tapi yg menawan jugak dcari. Entah laa, yang menawan itu tidak dicari. Tapi hati yg tertarik. Aku bukan suka bila nampak, tapi berpegang pada kata hati. Macam sekarang ne honestly memang ada crush on someone. I do express, but then not giving high expectation on it. Sebab I do know this is not the truly love begins. Wallahualam :)

Let see, how people agree with me that
Is it someone we crush on will never be our mine ..??


Tuesday, August 12, 2014

Dear my friend ..

Assalamualaikum w.b.t ..
Annyeonghaseyo yeorobeun :)


I'm so speechless at first when she told me she'll got no relay with her fiance anymore or senang cakap she lost her fiance.. ohh maaiii girl!! I know they would ended like this cause her fiance control her a lot baaa.. *youknowwhatimean ..
I know there would have such a trials in engagement ties, Wallahualam, Allah Taala knows better.. but, bukan dengan cara control our movement, our body, its like cannot do like that, cannot go with someone like that and blaaa blaa blaa. Its just engagement laaa and bukan sah lagi jadi husband and wife.

After my chingu dah kena macam ne, terus aku buat research *laaa kononnyaa, what we supposed to do and not to do when we still dalam tali pertunangan ne. But then, ngam2 my chingu ne jugak ada share some of the information pasal benda ne then she post into her blog. You guys bole visit here ..
Bertunang. Apa maksudnya?
Maksudnya, apabila anda dan dia bertunang, tidak ada apa-apa yang berubah. Baik dari segi siapa dia, cara bercakap dengan dia, cara memandang dia dan sebagainya. Dia tetap lelaki ajnabi dan dia tetap perempuan ajnabi.
Maka layanan anda kepadanya juga mesti sebagai ajnabi. Macam anda berkomunikasi dengan pakcik teksi, abang jual top-up kat kedai dan tukang kebun di sekolah. Apa yang berbeza cuma anda dan dia ada janji untuk berkahwin, itu sahaja.
Guys,
As you can see, when she/he already accept you and ready to be your wife/husband dengan mengikat tali pertunangan ne, so you don't have to worry laa. Cause she/he already make that promises to be your wife ataupun your husband. Melainkan Allah Taala ada perancangan yg lebih baik for both of you.

When we already made a decision macam ne, means we mature enough to handle such a thing like the advantages and the weaknesses yg ada pada bakal wife/husband kita. Macam kes my chingu, what i see is she need someone yg bole pimpin dya. Bukan pompuan yg pimpin laki2. Ndak perlu overreact and one more thing, jangan jadi robot, jadilah manusia. Pity for her .. It's ok. Semuanya ketentuan Allah Taala dan ini laa perancangan Allah Taala, so kita kena redha. Redha dan ikhlaskan semuanya. Sebab i know, Allah ada yg terbaik untuk kita.

Just look at me. I'm ok right now. Dah almost setaun lebih aku single and Alhamdulillah .. I'm doin' good :) Feeling better daripada yg dulu2. Yes to be honest memang aku miss gilak bepacaran gitu loe, tapi lihat dong .. aku lagi sibuk ngerjain kerja. Hahahahaha *sepakkang! a'ahhh laa, memang rindu mok ada partner, tapi wallahualam, ndak la aku tau mana partner aku tu sekarang. hahahaha! Tunggu jak laa, datang jugak nanti tu. I'll wait for you my prince charming!!! xp

Chingu yaaa, just think positive. Have some rest for your heart and soul. Dalam hati mendung ne laa time kita pinta padaNya.. In sha Allah, apa pun yg terjadi Allah will always besides us. Aja aja hwaiting!!! hwaiting!!


Lots of Love <3

Monday, August 11, 2014

Hello!

Assalamualaikum w.b.t ..
Annyeong :)
Salam syawal yeorobeun ...

Lama kita silence then muncul balik pastu silence balik. I'm so sorry kot2 kalo ada laa yg keep waiting for my next entry. So here is it! .. Hello guys! Hahahahaha :)

Due to my hectic and busy life, I didn't got time to share story of my life these days. I miss writing and blogging about stuff, so much to update and write about. Last entry was 6 days ago.. I wrote it in hurry that time. So I don't fully express my feelings and hahaha! I don't know what I'm blabbering there. You can read my last entry here .

Yeorobeun .. (before raya)
One week before Raya, I was busy baked some cookies. As usual la kan .. at least I got time to make it. Yup, my aunt ada laa buy some cookies just for adding the less of type of biscuit we had. After got back from work, I started my mission to baked all type of cookies I've had listed before it. Hahahahaha!! Just 5 types of it jak laa ..

Reached home around 11pm, and start baking 12am till morning .. Then when the sun start to rise baru dapat tido. This is what we called 'passion' .. hahahaha! When we do something we like, we'll never give any excuse for not to do it. I love baking .. before this I bake cake. Bole laaa .. bole diperbaiki. Hahahahaah! xp

That was last year i think .. yup, last year. Hahahaha!! So I thought I wanna bake some cake again. Yes!! I really want to do it next time! in sha Allah ..

Yeorobeun .. (after raya)
We closed our restaurant a week due to celebrate Hari Raya. It was fun tho cause we had time to gathering with family and all my relatives. This is what I called happiness when I'm still haven't found my partner yet. Hahahahaha! Of course laaa .. Family is everything.

But then a week after raya, we open as usual and yup Alhamdulillah ... non stop order for catering. Yesterday jak, we cater for wedding function. Alhamdulillah everythings going well. End of this month pun got wedding function for thousand pax. Alhamdulillah ..
This is what we called 'rezeki' .. Allah Taala maha pemurah. Just ask and keep praying for what you asking for .. In sha Allah, God willing.

Guys ...
I haven't found my real partner yet. Aigooo, I kept fall in love with someone that I'm not supposed to. Yes, I do had a lot of crush on my mind. But I don't know which one is the real one. Hahahahaha! *sukalateww

Back then, I still searching for something worth to do it. But I don't know what is it. A lot of words stuck on my mind since these days. A lot of questions still got no answer yet. Allah Taala Maha Mengetahui.. I do submit all my questions to Allah and Let Allah Taala answer me. In sha Allah :)

chingu ..
I got a lot of things to share the causing lack of understanding each other in a relationship, when it comes to lose-win or win-win .. I'm not a super advising people, but I help as much as I can. Honestly, that was not a good ending in the end. But pretty sure Allah has the best for you. *I story later

I gotta go .. so much more to share. In sha Allah..

Yeorobeun, Annyeong ~~~ ^_^

Tuesday, August 5, 2014

August :)



Assalamualaikum w.b.t ..
Yeorobeun Annyeong ~~~~ ^_^

Salam Aidilfitri. Memandangkan kita maseh lagi berada dalam bulan syawal ne, so senantiasa laah gue mengucapin aildilfitri minal wal faizin kepada kalian semua yaa .. *cakapindonpulakapahal

Hahahaha .. Welcome August!! Alhamdulillah .. laju jak bulan ne begerak sampai ke bulan faveret aku arh. Macam tau2 sak kan.. hahahaha, almaklumlahh .. bulan kesukaan oppa GD ku jugak .. yeppiii ^_^
Bulan ne jugak laaa kita dapat merayakan Aidilfitri. At first aku ndak realize bole kena dengan bulan syawal. Alhamdulillah .. in sha Allah August will be nice to me.

Alhamdulillah .. oppa GD and bespreng share bulan lahir yg sama dengan kite .. *shukeeshukeeshuukeee :)
As you can see, oppa laher 18.08.1988 .. bespreng gue 20.08.1991 and gue 25.08.1991 .. antara numbul2 kami 3 ne, oppa punya numbul laa paling banyak ong orang cina bilang. Hahhahaha, lawa siot! 88 :)

Bulan August maybe bulan agak mencabar kot. Sebab untuk bulan ne, aku ndak mau ada kacau bilau. Yerrrr .. in sha Allah, God Willing. Aku mok senantiasa senyum jak baa .. bulan bahagia laa orang bilang, besa la tu. hehe :) Bukan la bilang lepas ogos terus muka suram.. Hahahah! ndak la baa sampai begitu. *youknowhatimean :)

Lots of Love :)

Salam Aidilfitri :)


Assalamualaikum w.b.t ..
Yeorobeun, Annyeong ~ ~ :)
Salam Aidilfitri, Maaf zahir & batin kepada semua umat islam .. :)

Lama bebeno ambe ndak men'share kan story ambe dekat sini kan. Dah dulu kata mok lebihkan kepada blog berbanding social network yg len. But then, ambe malas sangat menaip nyaa. Ada laa dalam seminggu ne brapa kali bukak, bila dah mok start taip, rasa malas pun menjelma dengan pantasnya. Aigoooo .. that's why bnyak entri ambe balik2 draft jak.
Hehehehe .. memandangkan ambe ne dah datang moodnya, so ambe start laa ber'taiping2 lagi buat kesekian kalinya selepas ramadhan pun berlalu pergi dan kemudian syawal pun menjelma .. How's ur ramadhan guys ..?? Alhamdulillah kalo baik2 sahaja. Puasa full kaa ndak?? Aigoo pompuan ndak payah la baa dtanya, dipaham jugak tu bnyak gilak halangannya. Hehehehe :)

Alhamdulillah .. macam sekejap jak ramadhan berlalu, syawal lagi menjelma. Bagaimana syawal taun ne?? meriah kaa ndak?? Haaaaa, raya taun ne ok2 laaa .. mok cakap meriah pun ndak jugak. Mok cakap ndak meriah pun atleast family berkumpul jugak. Taun ne kami ndak buat open house .. lagipun family bnyak juga dtg bekunjung. So decided not to buat open house but then kami pulak yg rajin berkunjung ke tmpat family len taun ne.
Alhamdulillah .. it was fun .. sebab first time aku drive jalan jauh untuk taun ne. First pegi Mandahan,Papar then baru2 ne pegi Kota Belud. Yup bawak keta sendiri laa .. Alhamdulillah, everything was fine. Keta pun ndak jugak buat hal.. *Nanti2kitauploadpictureyaa :)

Restoran dah muka baru after raya ne .. siok jugak bila 'bos besar' decided to holiday seminggu. Rest habis! Hehehehe,but then bila dah start buka balik rasa macam aku ne maseh belom bangun lagi laaa .. maseh dalam awangan .. Nex week mengkali baru aku bangun betul2. Hahahahaha! xp

Haiihh, besa la ba tu, sapa laa ndak suka cuti kan. Tapi itu laa start jak buka ne berabis datang order catering untuk minggu ne jak betumpuk2 rayang. End of this week ada catering Kahwin 500 pax .. my ex snior SMP. Alhamdulillah sudah bertemu jodoh .. Alhamdulillah jugak rezeki datang melulu.
Thank you Allah :)

Ok guys!
Happy Eid Mubarak :)

Annyeong ~~ Goodbye ~~ Adios ~~ ^_^