Tips Menjaga Buah Pinggang

Assalamualaikum w.b.t
Yeorobeun, Annyeong ~~ :)


Dalam tengah scroll post2 some people dekat pesbuk, aku tesentap sejap dengan satu post pasal buah pinggang. Since aku pena buat entri pasal ne baru2 ne jugak, so aku decided untuk share dengan kamurang tips untuk menjaga buah pinggang ne. Bahaya sangat kalo kamurang ndak ambik perhatian pasal benda ne.

** Minuman yang diambil hendaklah MELEBIHI dua liter sehari terutama orang yang bekerja kuat serta berpeluh dan cuba ELAKKAN dari memakan kacang tanah, kacang putih dan segala kacang bergaram ,buah-buahan jeruk kering seperti asam boi dan buah kana.  

** Memakan mi segera seperti mi maggi dan makanan rapu seperti twisties, chikadess, serta mi kuning dan roti canai memudahkan penyakit buah pinggang menyerang (Gantikan mi kuning dengan spageti dan roti canai dengan capati dan tosei)

** Minuman seperti nescafe, air sunquick, oren squash dan segala minuman berperisa juga perlu dielakkan kerana kandungan utama minuman ini mempunyai bahan kimia pewarna dan perisa, meminum teh kedai juga wajar dielakkan kerana teh kedai adalah teh ‘recycle’ yang semata-mata dibuat dari bahan kimia pewarna dan perisa.

** Pengambilan Coklat perlu dielakan dan meminimunkan pengambilan air milo dan gantikannya dengan horlick , dilarang sama sekali pengambilan minuman bergas kerana merosakkan buah pinggang.

** Kurangkan pengambilan ayam daging kerana mengandungi beta agonist dan pelbagai hormon penggemuk. Ayam ini dibesarkan diladang selama 31 hari sahaja akibat diberikan ubat-ubatan. Cuba gantikan dengan ayam kampung atau ayam dijual dipasar yang kulitnya berwarna kuning. Ayam ini tidak mengandungi ubat-ubatan terlarang.Mencegah lebih baik daripada merawat. :)

Comments

 1. nice advice sis.. salam kenal n follow u back... :)

  ReplyDelete
 2. nice sharing :)

  kene elakkan minum nescaffe ni >.<

  ReplyDelete
 3. Perkongsian yang baik. Prevention is better than cure :)

  ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

8 Tips Diet Mudah by Kevin Zahri

EXO'luXion in Malaysia!!!

EXO'luXion in Malaysia: The day at Concert! - Part 3 (Last Part)