Friday, September 12, 2014

Workplace

Assalamualaikum w.b.t
yeorobeun .. annyeooonnggg ~~~ :))


Actually for this entry, I didn't mean to screw up some people. But, like some others said "siapa makan cili, dia terasa pedas". So here I share some topics yang maybe kena pada kamurang juga and juga kena pada aku. Yes, I'm gonna share story pasal workplace.

Responsible.
Atau dalam bahasa melayunya Tanggungjawab dalam bekerja. Bila dah masuk bab tanggungjawab ne, manusia kadang2 banyak alasannya. termasuk aku jugak ne haaaa .. :) Ok, lets see the example story laa katakan yerrr. Kita dalam bekerja memang banyak tanggungjawab. Paling penting laa tanggungjawab dalam jawatan yg diberi. Bila dah diberi tanggungjawab macam ne, harus dan wajib laa dipikul. *fuhhhh siap wajib lagi tuuu. Bukan apa ... some people yang suda diberi tanggungjawab tersebut, bole pulak dya pass kan tanggungjawab tu pada orang lain and at the same time dya syok2 men game. *anda paham kan ..??? Antara alasan2 yg diberi ole manusia2 seperti ini one of them is getting tired. Tapi men game ndak pulak pernat kan. Alasan lain sebab dya lagi banyak buat keja tu, so dya pun bagi pass kan keja tu soh orang len buat juga. Takkan dia2 jak *konon.



Hahhh, this type of people yang kurangnya bersyukur dan asyik mengeluh.

Trustworthy.
Atau dalam bahasa melayunya Amanah dalam bekerja, yang ne sama erti jugak la dengan tanggungjawab tu. As shown in picture above, I bet all of you must be exactly understand what it means by .. am I right ?? Amanah dalam bekerja termasuklah dalam amanah bila mengerjakan kerja itu. Tidak kira la samada ia berat mahupun yang ringan. Let see the example dekat sini. Si senget bergaji besar, tapi pekerjaan yang dikerjakan cuma sedikit. Ya memang betul hanya sedikit, tapi yg sedikit itu adalah yg terpenting. Bukan bermakna si senget itu cuma perlu mengerjakan kerjanya yg sedikit itu sahaja, cuba berusaha menolong si ngonget  juga yang bergaji rendah tapi pekerjaan yang dikerjakannya agak berat dan juga banyak. * maaf kalo aku terlalu banyak berkias dalam bahasaku.
Hahahahaha!! xp

If I do straight to the point, some people still don't get it. So I have to use the formal words, so that they can be more and more understand for what I'm gonna say it there. Clearly and sincerely. *cehhh ayaaattmuuu xp

I just have to share this two types of ethics at the workplace, cause I know this is only the important types they should know. Do you know because of what ..??? Because some workers nowadays was too demanding for their self, but then they didn't put the full responsible and the trustworthy in their work. That's why as the picture said Allah tidak akan pernah menghampakan hamba2 Nya yg berusaha dalam pekerjaan demi mendapatkan keredhaan Nya. Melainkan Manusia yang bekerja hanya untuk mendapatkan hasil dpenghujung bulan, tapi pekerjaan yang dikerjakan tidak berbaloi dengan gaji yang diterima.

Am I too young for this kind of situation..??

No comments:

Post a Comment