Friday, September 18, 2015

Days ago.



Assalamualaikum w.b.t
Annyeonghaseyo yeorobeun~~~ ^^
How you guys doing these days ..???
Gooodd..???
Alhamdulillah to those yg sihat2 sejahtera.

Jerebu.
Yahhh, jerebu seems still up there. Dont know bila semua ne akan berakhir. Wallahualam..
Weeks ago which is early september I was feeling unwell and got smallpox. But not that serious, cause before got that I'm having a bad fever and just lying down on bed for about 3 days. On that time, terang gila Allah Taala tarik sihat kita, selera kita and my energy too.

Selera hilang for about weeks and lidah terasa pahit habis. So since i still need to eat, so aku cari selera yg manis melampau2 and decided to eat more fruit than else. Time ne cacar memang dah keluar. Tapi heran sebab my cacar bukan
bintik2 ada air macam jerawat tu .. noooo, yg tu aku dah alami masa tgah upsr. Aku ingat lagi sebb that time bila kena chicken pox yg agak teruk tu buat aku ilang fokus untuk buat revision so result upsr aku TER'corot sikit. hahahaha lol XD

Ne cacar dya jenis macam alergik tau. Bintik2 merah jak, tapi bintik bukan luaran, its bintik dalaman. Alaaaa as i told u macam gatal alergik tuu. Satu badan kena yukkk. At first aku ndak perasan, but then after got shower, i noticed something isn't right at my whole body .. lagi2 laa time tu badan pun panas rasa weak tahap gaban. So I'm asking my appa and he said it was cacar air. Then i was like !@#%$^&(* .... ????????? ya mehh, gini kaa rupa cacar air. So in a curious way, i've asking him what is the cure .. and he said just drink a lot of coconut water. Hahahahaah lol! ..

Setahun sekali kot aku minum air kelapa ne, hahahahaha ... bukan susa mau jumpa, alaaa area Sulaman sana bnyak org jual kelapa, its just i dont really want to drink it baa. So dengan badan yg weak ini laa aku menggagahkan diri pegi beli 2 biji skali kat area Sulaman tu. Bukan habis juga aku minum, cause aku minum yg pure bukan yg ditokok tambah. Hahahaha ... pure itu laa mujarab katanya. After that day, aku memang ndak beli lagi. Hahahaha kelapa kot .. kalo ada org jamu, tentu lagi aku minum. Takda org jamu .. muka aku ne mau susa2 beli, well hellooooooo ... bagus xpaya. Hahahahahaahha :) .. bukan that reason jak, lagi pun selera memang teda, rasa pahit jak memanjang. So in the middle minum coconut water ne pun macam manusia kena dera minum smpai habis jak rasanya. Terpaksa, so aku decided to stop minum and leave it untuk sapa2 mau minum.

Alhamdulillah, 2 3 days after having bad fever, badan pun dah ada tenaga skit2. Even tenaga bole jalan pegi beli barang kedai as always, but my appetite still doesn't accept my body. So makan time tu cuma sekali sehari kot, itu pun paksa and makan pun just some oranges sebb mau larikan rasa pahit and tawar in my mouth.

Its been 2 days after I got my appetite back. Alhamdulillah .. syukran Ya Allah :). Cacar ..??? Alhamdulillah, day by day makin bekurangan, even maseh nampak sikit but it doesn't bother me at all. All I can do its just jaga pemakanan and lifestyle supaya it never comeback again, in sha Allah .. Wallahualam .. kita doa2 juga supaya jerebu ne cepat2 ilang dari atas permukaan kita ne. Sakit sangat bila ndak nmpak alam yg kita ari2 nmpak  megah indah beseri .. cehh hahahahaha .. in sha Allah. Semua pun kuasa Allah Taala juga .. so lepas ne jaga laa kesihatan baik2 ya. Eventhough kena sakit ne weeks jak, tapi rasa macam beminggu2 sebb sakitnya hanya Allah yg tahu. Lagipun Allah ndak akan bagi musibah melainkan dengan kesanggupan hambaNya. Itu harus diingat.

Till next yeorobeun ~~
Hwaiting!!!! ~~
Annyeooooonnng ~~~ :)

No comments:

Post a Comment