Friday, September 23, 2016

EXO'luXion in Malaysia: The day at Concert! - Part 1


Assalamualaikum w.b.t
Annyeonghaseyoooo yeorobeun~~~! ^^
Finally after months of months bru aku dapat habiskan entri yg memang dah bebulan2 draft sebab aku takda ilham hahahahaha lol. Ok sambung ceta :)
Few months before the concert ...

Before we fly, banyak stuff aku kena prepare for konsert ne. Buat banner, buat baju, practice fan chanting, pastu ready EXO official lightstick pastu gift untuk diorang which is 'Baju Melayu' .
Entri lepas2 aku ada ceta kan pasal tiket launch, stage apa smua kan .. so here aku bgi flasback balik story aku weeecheeezzz early january lepas Ticket dia launch on january 16th, weeks before tickets launch diorang release stage plan.

So aku punya matlamat memang mau ambik part depan sekali which is VIP zone lahh kononnya. Tapi since plan dia ndak guna VIP tag so, aku ambik laa bahagian zone Rock. Before decided ambik Rock X zone, memang confuse jugak pikiran ne coz, mostly exol kata diorang ambik zone ikut member yang salu buat fan service kat situ, itu pun gara2 diorang survey semua2 exoluxion tour. lol! XD .. aku ndak la buat macam tu sangat. So decide punya decide, kitorang pun ambik zon Rock X which is centre of stage, dapat tengok semua katanya ... Bila stage plan dah out, harga pun out skali. Bila tengok harga untuk Rock zone tu memang agak surprise jugak, Coz kitorang dah plan awal dah ... if paling depan anggaran dalam 800-1k above memang aku TERpaksa la reject cari yg murah2 sikit. Tapi bila diorang release the price of zone kan .. syukur sangat dapat harga bawah 700. Hahahahhaha ^^
Bukan apa .. memang azam mau ambik paling depan sebab datang jauh kott, takkan datang jauh2 pastu ambik paling blkg. Ishhhh tak mauu~~ tak mau~~ tak mau~~ XD, Lagipun peluang mana la tau sekali ne jak kan. Bila laa dapat jumpa EXO lagi .. God knows. Pastu, tepat kol 11am on january 16th aku dah bebaris dekat Speedy 1borneo beli tiket ne. You know what, aku adalah orang yg ke-7 baris beli tiket ne.. and most of people yang baris ne beli zon yang sama dengan aku Rock X. Aku memang agak terancam jugak time tu sebb aku cuma worry if ramai sangat dalam tu bole jadi teda ruang mau dapat paling depan. Tu cuma perasaan time berbaris tu laa kan .. hehehehe ^^

Dah hampir sejam jugak la aku baris, tepat kol 12 was my turn, beli 3 tiket sekaligus bayar cash. Dah habis beli trus g lunch. Rasa syukur sangat lepas dapat beli tiket tu. Fuhhhh EXO virus ne ^^. Dah selesai atur tiket, its about time to prepare another stuff. Another stuff yang aku maksudkan was the banner, light stick, T-shirt for konsert, EXO's gift, hotel, transport etc. Ticket flight aku dah beli awal end of last year before diorang release ticket launch date. Sebab ticket flight ne kalo ndak dbeli awal fuhh harga dia pndai naik ngek. So decide beli tiket awal dulu sebb konsert date memang dah confirm march 12. So no worries la time tu, dengar jak news out, terus cek tiket.

Bila stuff semua dah settle, Organizer plak baru update rules untuk zone kitorang. Katanya  cannot bring backpackers yg lebih dari size A4, pastu cannot bring banner more than A3 size and etc .. itu laa stuff yg aku fokus dah tak bole bawa masuk. So aku dengan upset nyaa rasa cam mau nangis jak bila kata tak bole bawa banner lebih dri size a3, masalanya banner aku tu besar. beganda2 dari size a3. Pastu backpackers plak, nasib laa beg aku ne bukan jenis backpacker punya, so lega skit. Bila jak dapat tau benda ne, aku pun decide buat banner kecik skit dari yg asal.




Outside the venue ...

It started at 1pm, which is kitorang baru siap gerak gi venue. Before gi stadium kitorang having lunch dulu dekat Central Market food court. Makan Sup Bakso, nyaman peerrggghhh rasa dia. Bakso dia pun sedap. So korang mana yg jalan2 kat Central Market tu bole laa singgah lunch kat food court dia, pastu pegi stall Aneka Sup ne. Member ajak makan sini pastu dia order Bubur Bakso, sedap weiii. seyes sedap sampai tak habis makan, pastu bungkus bawa balik hotel makan kat hotel.. hehehehe.
After having lunch bru gerak g stadium around 3pm macam tu.. dalam round2 cari parking, tengok people kat outside venue ramai gila coz i see bnyak peniaga yg buka gerai tepi2 jalan jual merchandise EXO and what so ever.
Lepas round2 gerai, beli some of their merchandise, kami pun masuk dalam lagi which is ngam2 dluar pintu masuk stadium tu, dimana tempat org2 dah start baris ikut code number yg dberi.

Dalam pada masa mnuggu tu, right side kitorang ada some fanbase jual merchandise jugak. Ada beberapa booth laa, and one of them aku kenal sebab aku selalu beli brg online dalam facebook page dia. Dia time tu promote EXO's temporary tatoo. Aku apa lagii buat laa juga, since its temporary kaaann so no worries laa .. hekhekhekhek ^^

Tu nampak tuu dah lekat2 kat pipi tuu .. ngehhngehhngehh XD . Lepas dah lekat2 ne semua, time ne dalam around 4pm rasanya laahh, lupa dah ^^ kita terus cari barisan untuk code kitorang which is starting from number 1523-1525 . Kod number ne actually bru kena update sebulan before event.. and some people quite shock jugak bila dapat tau ada certain zone management decide bagi kod2 number ne. Supaya org bole baris ikut kod number pastu proses masuk dalam venue pun smooth and steady "kononnyaaaa" laaahhh kan. Tapi bila dah masuk venue, kod2 number tu actually indah khabar dari rupa jak.Takda sapa peduli pun bila dah baris cuz semua pun mau paling depan, pastu paling ndak best laa bila part tolak menolak pun berlaku disitu. isshhhh -_-


That's it!, look at the picture above ... Time ne memang tengah baris panjang. Pastu at the same time juga orang tolak2 memang crowded habis time ne. Aku ndak mampu kata apa cause aku memang dah mcam loss oxygen sebb behimpit dengan org ramai pastu hidu bau yg tidak menyenangkan lagi -_-' duhh. Lebi kurang sejam lebi jugak laa diri tggu nak masok nee .. Tunggu organizer kata on, bru laa polis2 yg jaga tu buka pagar. Dalam pada masa ne laa fuhh Allah Taala jak tau .. sebab time tengah baris ne jugak la hujan membasahi bumi Keyel. Dalam hujan2, time tu jugak la some people mengeluarkan penyakit2 lama diorang. Time ne hujan ndak la kena sangat ngan kitorang sebab kitorang baris ngam2 bawah bumbung khemah tu. Alhamdulillah ^_^

Time ne ada yg pitam2, rasa2 mau pengsan and sesak nafas laa. Aku tengok pun macam rasa, Ya Allah jangan laa aku pulak yg kena sebb aku memang dah rasa kurang oxygen time ne. Dah la time ne drinking water pun habis. Haus memang haus gilaaaa .. Bukan apa, time ne laa behimpit sana sini sebab diorang mau dapat paling depan, Even ikut giliran sekalipun, tapi if number giliran dia yang paling last tapi dia baris paling depan, dia tetap bole masuk awal and dapatkan tempat paling depan. But this one only for 'Standing' ticket jak, yg seat punya most of them ada letak number so kena ikut number seat juga.
So memandangkan tiket kitorang ne 'standing' memang gasak laa rebut nak baris paling depan sebab wanna be near at the stage even actually we are front of stage. lol ^^

And there you goo ~~~ Tepat pukul 19:00 pm , organizer pun soh buka pagar .. Then kitorang pun dengan rasa feeling eksaitednyaa masuuuukk .. bila masuk jak venue, terus pecut lari cari zon kitorang which is zon ROCK X.

Yang ne kita ceta part 2 plak. Sebab agak panjang entri ne kalo sambung sampai habis. hehehehe ...


1 comment:

  1. WOW..gempak!..x snggp nk g bersesak2 gitu -.-

    ReplyDelete